niedziela, 31 lipca 2016

Naleśniki z twarogiem, sosem czekoladowym i orzechami

Podaję je na obiad na drugie danie. Sprawdzą się też jako słodki podwieczorek.


Składniki: 

2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
1-2 łyżki oliwy
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
orzechy włoskie

Nadzienie: 
25 dkg twarogu
4 łyżki gęstej śmietany
4-5 łyżek cukru
wanilia

Sos: 
80 g gorzkiej czekolady
trochę mleka 

Sposób przyrządzenia:

1. Jajka zmiksować, wlać mleko, wodę i oliwę, dodać mąkę i sól. 
2. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wanilię, dokładnie wymieszać.
3. Orzechy pokroić niezbyt drobno, uprażyć na suchej patelni. 
4. Usmażyć naleśniki na patelni bez tłuszczu, posmarować nadzieniem, złożyć. 
5. Na  talerzu polać sosem i posypać orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz