wtorek, 5 lipca 2016

Szynka lub schab w sosie cebulowym

Klasyczne polskie danie, będzie smakowało każdemu.


Składniki: 

50 dkg szynki lub schabu
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
trochę smalcu
3-4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majeranku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

1. Mięso natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, odstawić do lodówki na kilka godzin. 
2. Obsmażyć na brązowo, przełożyć na talerz. 
3. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. 
4. Włożyć mięso i podlać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i posypać majerankiem.
5. Dusić, aż mięso będzie miękkie, wyjąć na talerz. 
6. Sos zagęścić mąką i po odstawieniu z ognia dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
7. Mięso pokroić na porcje. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz