piątek, 1 lipca 2016

Kurczak pieczony po wiejsku

Proste, szybkie i bardzo smaczne danie. Przepis znaleziony na www.mniammniam. W oryginalnym przepisie nie ma ziemniaków.


Składniki: 

70 dkg mięsa z kurczaka
80 dkg ziemniaków
10 dkg wędzonego boczku
po 1 czerwonej i białej cebuli
cała główka czosnku
1 łyżka oliwy
po 1 łyżce majeranku i tymianku
sól, pieprz
 

Sposób przyrządzenia:

1. Boczek pokroić w kostkę, cebule na ćwiartki, czosnek podzielić na pojedyncze ząbki. 
2. Mięso natrzeć solą, pieprzem i ziołami.   
3. Warzywa włożyć do naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, posypać przyprawami i wymieszać. 
4. Na górze ułożyć mięso i posypać boczkiem. 
5. Piec ok. 80 minut w temperaturze 180ºC. 
6. Podawać z zieloną sałatą lub mizerią ze świeżych ogórków.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz