poniedziałek, 23 października 2017

Zupa ziemniaczana z mięsem

Zupa jest niezwykle prosta i bardzo smaczna.


Składniki:

kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego
4 marchewki
2 pietruszki
spory kawałek selera
duża garść pokrojonego pora
ok. 80 dkg ziemniaków
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso włożyć do zimnej wody, zagotować, zdjąć ewentualne szumy.
2. Dodać listek i ziele, gotować ok. 45 min.
3. W tym czasie pokroić włoszczyznę i dodać do zupy.
4. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
5. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie, doprawić.
6. Odstawić z ognia, wyjąć mięso, pokroić je w kostkę i włożyć z powrotem do zupy.
7. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz