sobota, 9 lipca 2016

Penne z kurczakiem i groszkiem w sosie serowym

Bardzo smaczne i szybkie danie, robiłam też wersję z brokułem zamiast groszku.


Składniki:

Makaron ugotowany al dente
30-40 dkg filetu z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
30 dkg mrożonego groszku lub z puszki
3-4 łyżki śmietany
1 łyżeczka suszonej bazylii
serek topiony śmietankowy 
parmezan lub żółty ser
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć, 
2. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażyć. 
3. Oprószyć przyprawami i mąką, wlać szklankę wody. 
4. Gotować kilka minut, dodać groszek.
5. Na koniec dodać rozdrobniony serek i śmietanę, mieszać, aż serek się rozpuści.
6. Na talerzach posypać tartym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz