środa, 27 lipca 2016

Sernik porzeczkowy

Sernik bez pieczenia, masa porzeczkowa jest kwaskowa, równoważy delikatny smak masy serowej i słodkich herbatników.


Składniki:

Spód:  
15 dkg herbatników maślanych 
10 dkg masła 

Masa serowa:
80 dkg twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 szkl. kremówki
¾ szkl. cukru
2-3 łyżki żelatyny
30 dkg czarnych porzeczek


Sposób przyrządzenia:

1. Żelatynę namoczyć z odrobinie wody, gdy napęcznieje podgrzewając mieszać, aż się rozpuści.
2. Herbatniki rozdrobnić najlepiej w blenderze, dodać roztopione masło, wymieszać. 
3. Masę herbatnikową wyłożyć do tortownicy, lekko ugnieść łyżką. 
4. Porzeczki rozdrobnić blenderem. 
5. Serek zmiksować z cukrem i kremówką, dodać rozpuszczoną żelatynę. 
6. Masę serową podzielić na 2 części. 
7. Na spód z herbatników wylać jedną część masę, wstawić do lodówki.
8. Do drugiej części masy dodać porzeczki, można dosłodzić.
9. Gdy sernik w lodówce trochę stężeje, wylać na wierzch masę porzeczkową.
10. Wstawić do lodówki, gdy stężeje dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz