piątek, 29 lipca 2016

Klopsiki rybne w czerwonym sosie

Z majerankiem, tymiankiem i nutą cytryny. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma - składniki takie jak tam tylko forma ryby inna. Ta modyfikacja została wymuszona trudnością w usmażeniu filetów, które wcześniej zostały zamrożone.


Składniki:

50 dkg rozmrożonych filetów np. mintaja
10 dkg boczku (niekoniecznie)
1 cebula
1 jajko
trochę bułki tartej
1 łyżka majeranku
pół łyżeczki tymianku
pieprz, sól

Sos: 
1 cebula
ok. 10 dkg koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki
1 łyżka majeranku
po 1 łyżeczce tymianku, startej skórki cytrynowej i cukru
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Rybę i boczek drobno pokroić.  
2. Dodać posiekaną cebulę, bułkę, jajko i przyprawy. 
3. Wymieszać i uformować klopsiki. 
4. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. 
5. Klopsiki przełożyć na talerz i przygotować sos. 
6. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. 
7. Wsypać mąkę, lekko zasmażyć i mieszając wlewać zimną wodę. 
8. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, chwilę gotować. 
9. Na koniec dodać skórkę cytrynową. 
10. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz