sobota, 2 lutego 2019

Domowa kiszona kapusta

Kisić można zarówno białą jak i czerwoną kapustę. Jest to bardzo proste, a jej smak jest nieporównywalny z kupną. Trzeba tylko cienko pokroić, tu pomocna będzie przystawka do warzyw przy maszynce do mięsa. Można kisić samą kapustę, można też dodać np. marchew, jabłko, świeżą żurawinę, kminek, w zależności od upodobań.


Składniki:

2 kg białej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
2 płaskie łyżki soli

Sposób przyrządzenia:

1. Kapustę cienko poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2. Posolić, dokładnie wymieszać i wygnieść.
3. Odstawić na kilka minut, aby kapusta zmiękła.
4. Do szerokiego słoika wkładać kapustę porcjami uciskając pięścią aż do wystąpienia soku.
5. Obciążyć słoikiem z wodą, pozostawić w temperaturze pokojowej.
6. Kapusta jest gotowa po 9-10 dniach.
7. Ukiszoną kapustę przechowywać w lodówce, może tam stać nawet 2 tygodnie.

Nie napełniać słoika całkowicie, aby zostało miejsce na sok, który pojawi się na początku fermentacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz