czwartek, 7 lipca 2016

Gulasz seklerski

Danie kuchni węgierskiej, bardzo smaczne. Oryginalny przepis na tej stronie: 

Składniki: 

1 kg wieprzowiny
2 cebule
75 dkg kiszonej kapusty
1 łyżeczka kminku
1-2 łyżki smalcu
2 łyżki słodkiej papryki
¾ szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
ostra papryka
sól

Sposób przyrządzenia:
1. Mięso pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. 
2. Razem smażyć mieszając, aż mięso zbrązowi się.
3. Wsypać paprykę, wymieszać, wlać 2 szklanki wody i dusić ok. 35 minut. 
4. Dodać kapustę i kminek oraz tyle wody, by przykryła wszystkie składniki. 
5. Gotować, aż mięso będzie miękkie. 
6. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami gorącego sosu, dodać do potrawy, wymieszać, zagotować. 
7. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz