poniedziałek, 11 lipca 2016

Kapuśniak ze śmietaną

Kiedy dzieci były małe, mówiły na tę zupę "gołąbkowa", ponieważ ma smak sosu z gołąbków, oczywiście tych z kapusty.


Składniki:

Mała główka białej kapusty
włoszczyzna
listek laurowy
ziele angielskie
½ kg ziemniaków
1 winne jabłko
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
10 dkg koncentratu pomidorowego
ok. 3/4 szkl. śmietany
natka pietruszki lub koperek
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Pokrojoną kapustę wrzucić do wrzącej wody. 
2. Dodać włoszczyznę, listek i ziele. 
3. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki oraz obrane ze skórki i pokrojone jabłko. 
4. Dodać koncentrat pomidorowy.
5. Zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki, wlać do zupy, zagotować.
6. Odstawić z ognia, wsypać posiekaną natkę lub koperek i doprawić.
7. Wlać śmietanę, przedtem zahartować ją kilkoma łyżkami gorącej zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz