poniedziałek, 25 lipca 2016

Kurczak z cukinią i curry

Dań z cukinią ciąg dalszy. Jest bardzo dobre i proste w przygotowaniu. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma. Swoim zwyczajem trochę go zmodyfikowałam.


Składniki: 

4 filety z kurczaka
4 średnie marchewki
2 małe cukinie
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
1 szkl. mleka
oliwa
łyżka mąki
2 łyżki curry
1 łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

1. Filety lekko rozbić, posypać przyprawami. 
2. Marchew pokroić w plasterki, cukinię w półplasterki, cebulę w kostkę. 
3. Mięso panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć, przełożyć na talerz. 
4. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę, 
5. Dodać marchew, przyprawy, dusić aż marchew będzie prawie miękka. 
6. Dodać cukinię, gotować jeszcze chwilę - cukinia nie może się rozgotować. 
7. Mleko wymieszać z mąką, wlać do warzyw, zagotować. 
8. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz