sobota, 2 lipca 2016

Czekoladowo-orzechowy sernik bez pieczenia

Idealny deser na upalne dni lata. Jest delikatny, kremowy, pyszny.
Składniki:

80 dkg twarogu sernikowego (z wiaderka)
300 ml śmietany kremówki
3 łyżki żelatyny
1 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
garść rodzynek i orzechów
20 dkg herbatników petit beurre
10 dkg masła
50 g czekolady

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. 
2. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. 
3. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. 
4. Herbatniki rozdrobnić, wlać roztopione masło, dokładnie wymieszać. 
5. Wsypać do tortownicy, wyrównać. 
6. Kremówkę ubić, a serek zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
7. Do serka dodać ostudzoną żelatynę i kremówkę, delikatnie wymieszać. 
8. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao (startą czekoladę) i orzechy, do drugiej odsączone rodzynki. 
9. Na spód z ciastek wyłożyć masę kakaową, potem jasną. 
10. Posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz