środa, 6 lipca 2016

Śledzie po cygańsku

Przepis pochodzi z książki Henryka Dębskiego "Współczesna kuchnia polska".


Składniki:

50 dkg filetów śledziowych
15 dkg cebuli
20 dkg korniszonów
10 dkg ketchupu

50 ml oliwy
natka pietruszki
czosnek
musztarda
 
Sposób przyrządzenia:

1. Śledzie wymoczyć, pokroić na kawałki. 
2. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć. 
3. Korniszony pokroić w paski, wymieszać z cebulą. 
4. Przygotować sos: połączyć ketchup, oliwę, musztardę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. 
5. Warstwami układać śledzie i cebulę z korniszonami, zalać sosem i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz