czwartek, 14 lipca 2016

Placuszki z twarogiem

Pyszne i sycące, podaję je na drugie danie. Pierwszym jest zupa jarzynowa, aby obiad był pełnowartościowy. 


Składniki:

20 dkg twarogu
2 jajka
1 szkl. mleka (może być pół na pół z maślanką lub kefirem)
1 szkl. wody
mąka
1 łyżka cukru
szczypta soli i sody
olej kokosowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

1. Jajka i twaróg razem zmiksować. 
2. Dodać mleko i wodę, stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto musi być na tyle gęste, aby lekko się rozlewało. 
3. Wsypać sól i sodę. 
4. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym na złoto. 
5. Podawać z jogurtem, śmietaną, karmelizowanymi jabłkami lub tylko posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz