poniedziałek, 11 lipca 2016

Ryba z ryżową pikantną potrawką

Danie jest pyszne. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma.


Składniki:

60 dkg filetów z dorsza lub innej ryby
cytryna
jajko
bułka tarta
oliwa
2 czerwone papryki
1 por
2 łyżki keczupu
po 1 łyżce sosu sojowego, octu winnego i miodu
sól, pieprz, chili

Sposób przyrządzenia:

1. Ryż ugotować.
2. Por pokroić w talarki, paprykę w paski.
3. Filety skropić sokiem z cytryny, pokroić na porcje. 
4. Posypać solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce, usmażyć, przełożyć na talerz. 
5. Na tą samą patelnię wrzucić por i paprykę, chwilę smażyć, dodać sos sojowy i miód.
6. Dusić, aż  warzywa będą miękkie, dodać ocet i keczup, doprawić solą i chili. 
7. Wsypać ugotowany ryż, wymieszać z warzywami. 
8. Rybę podawać na ryżowej potrawce.

1 komentarz: