sobota, 30 lipca 2016

Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną

Jeszcze raz cukinia. Z kaszą jaglaną, która jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ma dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, żelazo, miedź oraz krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Jest też bogata w witaminę E zwaną "witaminą młodości" i lecytynę, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.


Składniki: 

3-4 średnie cukinie
3/4 szkl. kaszy jaglanej
40 dkg fileta z kurczaka
1 cebula, 
1 czerwona papryka
2 pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa
oregano
po 1/2 łyżeczki chili i kminu rzymskiego
sól, pieprz
żółty ser lub mozzarella

Sposób przyrządzenia:

1. Cukinie przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć środki.
2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut.
3. Kaszę jaglaną ugotować.
4. Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie. 
5. Dodać pokrojone w kostkę  paprykę i pomidory oraz przyprawy, jeszcze chwilę dusić.
6. Dodać kaszę i wymieszać, doprawić. 
7. Nafaszerować cukinie, posypać startym żółtym serem lub położyć po plasterku mozzarelli. 
8. Podlać niewielką ilością wody i zapiekać przez 20-30 minut.
9. Podawać z sosem czosnkowym. 

Wersja z papryką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz