wtorek, 12 lipca 2016

Klopsiki w białym sosie

Jest to jedna z ulubionych potraw wszystkich domowników a szczególnie męża.


Składniki:

50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
czerstwa bułka
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki mąki
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
1-2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki octu
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Wyrobić mięso z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, doprawić solą i pieprzem.
2. Uformować kulki i wrzucić do gotującej się wody (1-1,5 l). 
3. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i majeranek, gotować 30 min. 
4. Wyjąć klopsiki, zagęścić sos mąką, odstawić z ognia. 
5. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu i mieszając wlać do sosu, już nie gotować. 
6. Doprawić solą, cukrem i octem, sos powinien być lekko słodko-kwaśny. 
7. Klopsiki włożyć do sosu, posypać natką pietruszki. 
8. Podawać z ziemniakami i gotowanymi buraczkami lub marchewką z groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz