wtorek, 2 sierpnia 2016

Ciasto marchewkowe

Ciasto jest pyszne, mięciutkie, z ananasami, orzechami i kremem śmietankowym.


Składniki:

Ciasto:
1 szkl. drobno startej marchewki
1 szkl. mąki
3 jajka
10 dkg masła
¾ szkl. cukru
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody, cynamonu i przyprawy do piernika
1 szkl. pokrojonego ananasa z puszki
¾ szkl. pokrojonych orzechów włoskich
szczypta soli

Masa  do przełożenia:
30 dkg serka śmietankowego (np. philadelphia)
4-5 łyżek cukru pudru
50 g masła
cukier waniliowy


Sposób przyrządzenia:

1. Sypkie składniki ciasta połączyć. 
2. Utrzeć mikserem masło z cukrem, dodawać po jednym jajku. 
3. Wsypać sypkie składniki, krótko zmiksować, tylko do połączenia. 
4. Wrzucić razem marchew, orzechy i ananasy, wymieszać szpatułką. 
5. Piec 50 min. w temp. 180ºC. 
6. Przygotować masę: masło utrzeć z cukrami.
7. Dodawać stopniowo serek.
8. Zimne ciasto przekroić na pół, przełożyć masą i posmarować wierzch.
9. Posypać orzechami i cynamonem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz