piątek, 8 lipca 2016

Babka piaskowa

Babka bezglutenowa, tylko na mące ziemniaczanej, bardzo smaczna. Przepis ze strony www.mojewypieki.


Składniki:

5 jajek
¾ szkl. cukru
1¾ szkl. mąki ziemniaczanej
20 dkg masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 2 cytryn lub ulubiony aromat

Sposób przyrządzenia:

1. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Przesiać do masy jajecznej i wymieszać. 
4. Dodać startą skórkę cytrynową. 
5. Masło roztopić i gorące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia. 
6. Ciasto przelać do formy.
7. Piec 30 minut w temperaturze 160°C, potem kolejne 20 minut w 170°C.
8. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

2 komentarze: