wtorek, 5 lipca 2016

Drożdżówka z truskawkami bez wyrabiania

Tej drożdżówki nie trzeba wyrabiać, zawsze się udaje. Skorzystałam z tego przepisu i trochę go zmodyfikowałam: 
http://www.przepisy.net/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania-z-jablkiem-i-cynamonem/



Składniki:

Ciasto:
50 dkg mąki
¾ szkl. cukru
30 g drożdży
1 szkl. mleka
3 jajka
10 dkg masła
szczypta soli 
truskawki lub inne owoce lub skórka cytrynowa i rodzynki

Kruszonka: 
10 dkg masła
1 szkl. mąki
½ szkl. cukru

Sposób przyrządzenia:

1. Masło roztopić i odstawić, aby przestygło.
2. Do miski wbić jajka, roztrzepać.
3. Wlać mleko, wkruszyć drożdże i posypać cukrem.
4. Posolić, dodać masło i równomiernie posypać mąką.
5. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin.
6. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę, rozłożyć truskawki.
7. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki umieścić w misce po cieście, połączyć rozcierając palcami.
8. Ciasto posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia.
9.  Piec 30-35 minut w temperaturze 180ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz