sobota, 23 lipca 2016

Spaghetti ze szpinakiem i serem pleśniowym

Jedno z moich ulubionych dań z makaronem. A szpinak warto jeść ze względu na bogactwo zawartych w nim witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. 


Składniki: 

½ kg szpinaku świeżego lub mrożonego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
½ szkl. mleka
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
10 dkg sera pleśniowego (lub serka topionego śmietankowego)
parmezan lub żółty ser
sól, pieprz
50 dkg makaronu

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente.
2. Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć. 
3. Dodać szpinak i mleko, gotować kilka minut. 
4. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy, mieszając podgrzewać, aż ser rozpuści się.
5. Na koniec dodać śmietanę, doprawić. 
6. Na talerzach posypać parmezanem lub żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz