czwartek, 14 lipca 2016

Kurczak w kokosie

Moja wersja kurczaka z kokosem, aromatycznymi przyprawami i sosem. 


Składniki:

50 dkg filetów z kurczaka
1 cytryna
kurkuma, imbir, czosnek, chili
wiórki kokosowe
olej kokosowy
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany
łyżeczka cukru
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:


1. Mięso skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.
2. Wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej.
3. Panierować w jajku i wiórkach kokosowych, usmażyć.
4. Sos: do tłuszczu ze smażenia mięsa wsypać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc. 
5. Wlać wodę, dodać przyprawy, chwilę gotować. 
6. Odstawić z ognia, dodać śmietanę i trochę startej skórki cytrynowej, sok z cytryny i cukier.
7. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz