czwartek, 30 czerwca 2016

Curry kalafiorowe

Bardzo smaczne danie, można je szybko przyrządzić a młody kalafior smakuje teraz najlepiej.


Składniki: 

kalafior
cebula
2 ząbki czosnku
300 g świeżego groszku lub z puszki
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki śmietany
1-2 łyżki mąki
starty żółty ser
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki curry
pieprz, sól


Sposób przyrządzenia:

1. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek. 
2. Dodać podzielony na różyczki kalafior i dokładnie wymieszać. 
3. Wlać pół litra wody, dodać listki i ziele, posypać curry. 
4. Gotować pod przykryciem 10 minut. 
5. Dodać groszek – warzywa nie mogą być rozgotowane. 
6. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do warzyw, zagotować. 
7. Doprawić pieprzem i solą. 
8. Posypać startym serem. Podawać z ryżem.

2 komentarze: