piątek, 5 czerwca 2020

Duszona marchewka z ziemniakami i boczkiem

Smaczne i szybkie danie w jednym garnku, a właściwie z patelni. Sos czosnkowy, który uwielbiam, bardzo tu pasuje.


Składniki na 2 porcje:

10 dkg wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5-6 marchewek
3-4 ziemniaki
1 łyżeczka suszonego tymianku
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Obrać i umyć warzywa.
2. Pokrojony w małą kostkę boczek smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
3. Pokroić cebulę i dodać do boczku, chwilę smażyć.
4. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę marchew.
5. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.
6. Wlać szklankę wody, posypać tymiankiem, solą i pieprzem.
7. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
8. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Sos czosnkowy  https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz