piątek, 21 grudnia 2018

Pizza z salami i papryką


Składniki:

Ciasto:
2 szkl. mąki
2 łyżki oliwy
20 g drożdży
150 ml letniej wody
szczypta soli

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1-2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce bazylii i oregano
szczypta soli i cukru

Dodatki:
20 dkg salami lub kiełbasy
1 papryka
1 duża cebula
10 dkg żółtego sera
10 dkg mozzarelli
pieprz


Sposób przyrządzenia:

1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać pozostałe składniki.
2. Wymieszać i chwilę wyrabiać maczając rękę w mące, odstawić w ciepłe miejsce.
3. Składniki sosu razem zblendować.
4. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć.
5. Pokroić kiełbasę, paprykę i mozzarellę, zetrzeć na tarce żółty ser.
6. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek, położyć na ogrzaną blachę.
7. Posmarować sosem pomidorowym.
8. Na placek wyłożyć cebulę, salami, paprykę, posypać żółtym serem i pieprzem.
9. Na koniec położyć w równych odstępach plastry mozzarelli.
10. Piec 15 minut w temperaturze 220℃.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz