czwartek, 15 grudnia 2016

Ciasto makowe z białek

Druga propozycja ciasta z makiem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Sposób na zagospodarowanie białek pozostałych z innych wypieków. 


Składniki:

1 szkl. mąki
1 szkl. suchego maku
1 szkl. białek
¾ szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szkl. stopionego, przestudzonego masła
bakalie lub skórka starta z cytryny
ulubiony aromat

Sposób przyrządzenia:

1. Połączyć mąkę, mak i proszek do pieczenia.
2. Białka ubić, dodać cukier i dalej chwilę ubijać. 
3. Dodać masło, sypkie składniki i bakalie lub skórkę cytrynową, wymieszać łyżką.
4. Przełożyć ciasto do formy.
5. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C. 
6. Po upieczeniu udekorować: posmarować serkiem śmietankowym utartym z odrobiną cukru pudru i startą skórką cytrynową lub polać roztopioną czekoladą. 

2 komentarze:

  1. Witam. Co można dodać zamiast maku do masy? Bardzo nie lubię maku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że można by spróbować z wiórkami kokosowymi. Nie wiem, jaki będzie efekt, robiłam tylko z makiem.

    OdpowiedzUsuń