środa, 30 października 2019

Marynowane grzybki

Dary lasu zamknięte w słoikach.


Składniki:

1,5-2 kg grzybów
1 cebula
Zalewa na ok. 6 słoików 400 ml:
4 szkl. wody
¾ szkl. octu 10%
3-4 łyżki cukru
1  łyżka soli
12 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu

Sposób przyrządzenia:

1. Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. 
2. Większe pokroić na mniejsze kawałki (długie ogonki ucięłam i ususzyłam).
3. Cebulę obrać, pokroić na plasterki.
4. Grzyby obgotować razem z cebulą przez 5 minut i odcedzić.
5. Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier i sól oraz przyprawy.
6. Gotować kilka minut, na koniec wlać ocet i odstawić z ognia. 
7. Grzyby włożyć do słoików wypełniając je do ¾ objętości. 
8. Zalać gorącą zalewą, przyprawy rozdzielić równo między słoiki. 
9. Pasteryzować 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz