sobota, 14 marca 2020

Colesław z kapusty pekińskiej

Colesław w najprostszej wersji to surówka z białej lub czerwonej kapusty z marchewką z dodatkiem śmietany lub majonezu. Wersja bogatsza zawiera dodatkowo w zależności od upodobań: cebulę lub por, paprykę, jabłko lub ananas, natkę pietruszki.


Składniki:

pół średniej kapusty pekińskiej
1-2 marchewki
1 jabłko
biała część małego pora
po 3 łyżki majonezu i gęstej śmietany
sok z połowy cytryny lub trochę octu winnego
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Kapustę drobno pokroić, posypać solą i wygnieść. 
2. Dodać startą marchew i jabłko oraz pokrojonego drobno pora. 
3. Połączyć majonez ze śmietaną, sokiem z cytryny i pieprzem, dodać do warzyw. 
4. Wszystko dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz