wtorek, 30 sierpnia 2016

Potrawka z kurczaka

Jest to regionalna potrawa kaszubska. Często gości na stołach przy wyjątkowych okazjach, zwłaszcza na weselach i komuniach. Moja wersja jest trochę mniej "wypasiona", ale równie smaczna.


Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka
2 marchewki
1 duża pietruszka
spory kawałek selera
por
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól
3 łyżki mąki
garść rodzynek (lub agrest z kompotu a w sezonie świeży)
ok. 1 szkl. gęstej śmietany 18%
2 - 3 łyżeczki cukru
2 łyżki octu


Sposób przyrządzenia:

1. Mięso zalać zimną wodą, gdy zagotuje się zdjąć szumy. 
2. Włożyć warzywa i przyprawy, gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. 
3. Mięso i warzywa wyjąć. 
4. 1,5 – 2 l rosołu przelać do mniejszego garnka, postawić na ogień. 
5. Wrzucić wypłukane rodzynki. 
6. Wlać mąkę wymieszaną z odrobiną wody, zagotować. 
7. Odstawić z ognia, wlać śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego sosu. 
8. Doprawić cukrem i octem – sos ma być słodko-kwaśny. 

W oryginalnym przepisie używa się mięsa z kury, sos zagęszcza się zasmażką z masła i mąki, dodaje się żółtka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz