piątek, 19 sierpnia 2016

Kurczak z pieczarkami

W śmietanowym sosie, z tymiankiem i musztardą.


Składniki:

50 dkg filetów z kurczaka
30 dkg pieczarek
duża cebula lub mały por
2 ząbki czosnku
½ szkl. białego wina
2 łyżki musztardy
3-4 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki mąki
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz



Sposób przyrządzenia:

1. Mięso pokroić w paski, obsmażyć.
2. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, potem czosnek i pieczarki. 
3. Chwilę smażyć, podlać wodą i winem, dodać przyprawy, dusić, aż mięso będzie miękkie.
4. Sos zagęścić mąką. 
4. Odstawić z ognia, dodać śmietanę. 
5. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz