poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Warzywa konserwowe

Cukinia z papryką i ogórki.  


Składniki:

6 szkl. wody
1 szkl. octu 10% 
3 łyżki cukru
1-2 łyżki soli
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
gorczyca
czosnek
koper
korzeń chrzanu
ew. kawałki marchewki

Sposób przyrządzenia:

1. Duże cukinie i ogórki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
2. Ogórki dodatkowo posolić i odstawić na godzinę, aby pozbyć się ewentualnej goryczy, potem odsączyć.
3. Warzywa pokroić i włożyć do przygotowanych słoików.
4. Do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, gałązkę kopru, ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę gorczycy. 
5. Wodę zagotować, dodać cukier, sól i ocet. 
6. Gorącą zalewą zalać warzywa.
7.  Dokładnie wytrzeć krawędzie słoików i zakręcić wieczka.
8. Pasteryzować krótko - 10 minut.

Tę zalewę wykorzystuję również do papryki, nie daję wtedy chrzanu i kopru, można dać cebulę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz