niedziela, 14 sierpnia 2016

Sałatka makaronowa z szynką

Sałatka jest sycąca, może zastąpić obiad a ziarna słonecznika fajnie chrupią między zębami.


Składniki:

30 dkg makaronu
20 dkg mrożonego groszku lub z puszki
1 puszka kukurydzy
20-25 dkg szynki konserwowej
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
garść ziaren słonecznika lub dyni
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Makaron i groszek ugotować.
2. Ziarna uprażyć na suchej patelni.
3. Czosnek przepuścić przez praskę, pietruszkę posiekać.
4. Połączyć wszystkie składniki, doprawić, posypać ziarnami.

Zamiast groszku można użyć brokułu ugotowanego na  pół twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz