sobota, 20 sierpnia 2016

Tort czekoladowy

Bardzo prosty w wykonaniu, niesamowicie czekoladowy, zainspirowany niezawodnymi przepisami ze strony www.mojewypieki.  


Składniki:

Ciasto:
20  dkg gorzkiej czekolady
20 dkg masła
250 ml mleka
3 jajka
3/4 szkl. cukru
15 dkg mąki
1/2 szkl. kakao
po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
1/2 szkl. rumu

Krem: 
25 dkg serka mascarpone
140 ml kremówki
10 dkg gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzenia:

1. Mleko z masłem podgrzać.
2. Dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż się roztopi, przestudzić. 
3. Razem przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek. 
4. Sos czekoladowy przelać do większej miski, dodać całe jajka i cukier, wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia. 
5. Dodać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia. 
6. Piec w temp. 160ºC przez 60 min. 

Krem:
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić. 
2. Serek i kremówkę razem krótko zmiksować. 
3. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników. 
4. Ciasto przekroić na trzy blaty, nasączyć rumem, posmarować kremem, udekorować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz