sobota, 10 września 2016

Wątróbka z boczkiem w sosie pomidorowym

Bardzo smaczne danie, dzięki boczkowi może smakować osobom, które za wątróbką nie przepadają. Moja modyfikacja przepisu z jakiegoś czasopisma.


Składniki:

3 cebule
1 szkl. ryżu
2 marchewki
15 dkg wędzonego boczku
50 dkg wątróbki drobiowej
listek laurowy
10 dkg koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Jedną cebulę drobno pokroić, podsmażyć. 
2. Do cebuli wsypać wypłukany ryż, chwilę smażyć, wlać 3 szklanki wody i gotować pod przykryciem.
3. Gdy ryż będzie prawie miękki, dodać startą marchewkę i gotować jeszcze kilka minut. 
4. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. 
5. Dodać dwie pozostałe pokrojone cebule, chwilę smażyć. 
6. Dodać pokrojoną wątróbkę i jeszcze chwilę smażyć mieszając. 
7. Podlać szklanką wody, dodać listek laurowy, koncentrat pomidorowy i pieprz, dusić kilka minut. 
8. Sos zagęścić mąką, doprawić solą. 
9. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę. 
10. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz