czwartek, 21 grudnia 2017

Paszteciki z pieczarkami lub z kapustą i śliwkami (żurawiną)


Składniki:

CIASTO: 
100 g masła
1 duże jajko
½ łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
40 g drożdży
2 szkl. mąki
1/3 szkl. letniego mleka
Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane i do posypania kminek, sezam lub czarnuszka


FARSZ PIECZARKOWY: 
500 g pieczarek
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

1. Drożdże rozpuścić w odrobinie letniego mleka i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
2. Połączyć wszystkie składniki ciasta i odstawić do wyrośnięcia. 
3. Przygotować farsz. Pieczarki oczyścić czystą ściereczką i pokroić na plasterki. Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać oliwę i wrzucić pieczarki, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż całkowicie odparują. Gdy przestygną, drobno posiekać.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o szerokości ok. 12 cm. 
5. Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć równomiernie na każdym prostokącie po ¼ farszu. 
6. Zwinąć, ułożyć łączeniem na dół. 
7. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
8. Pokroić na 5 cm kawałki lub romby. 
9. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. 
10. Piec na rumiano 25 min. w temp. 180°C.
 
FARSZ Z KAPUSTY ZE ŚLIWKAMI (ŻURAWINĄ)
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
2 łyżki oliwy lub masła
garść suszonych grzybów
100 g suszonych śliwek lub żurawiny
1/2 łyżeczki kminku
pieprz

Namoczyć grzyby i śliwki. Cebulę pokroić i podsmażyć. Dodać drobno pokrojoną kapustę oraz odciśnięte i pokrojone grzyby. Wlać ok. szklanki wody razem z wodą z moczenia grzybów, wsypać przyprawy. Gotować 20 min. Do kapusty dodać odsączone i pokrojone śliwki, gotować jeszcze ok. 10 min., aż odparuje woda. Dalej jak wyżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz