środa, 17 sierpnia 2016

Ryba w sosie curry z orzechami

Bardzo proste danie, przepis pochodzi z jakiegoś starego czasopisma. Często gości na
naszym stole, bo jest pyszne. 


Składniki:

Filety z morszczuka, mintaja lub dorsza
orzechy włoskie
natka pietruszki

Sos:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szkl. mleka
po 1 łyżce curry, soku z cytryny lub octu i cukru
sól 

Sposób przyrządzenia:

1. Rybę panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć.
2. Przygotować sos: masło roztopić, wsypać mąkę, lekko zasmażyć.
3. Powoli wlewać zimne mleko, mieszając.
4. Dodać curry, cukier, ocet i sól.
5. Rybę polać sosem, posypać posiekanymi orzechami i natką.
6. Podawać z ryżem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz