wtorek, 23 sierpnia 2016

Pleśniak ze śliwkami

Pyszne, kruche ciasto z owocami. Połowę mąki pszennej 650 zastąpiłam mąką żytnią 720. Staram się ograniczać mąkę pszenną, ponieważ jest modyfikowana genetycznie i z dawną pszenicą nie ma już nic wspólnego a do tego może być przyczyną problemów zdrowotnych.
Kardiolog Dr William Davis, w swojej książce „Dieta bez pszenicy” udowadnia, że rezygnując ze spożywania zbóż a zwłaszcza pszenicy można pozbyć się wielu „nieuleczalnych” schorzeń przewlekłych: nadciśnienia, cukrzycy, migren, bólów stawów, artretyzmu, alergii. Więcej tutaj: http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/


Składniki:

3 szkl. mąki 
20 dkg masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 duże jajka
¾ szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki lub inne owoce
2 łyżki kakao

Sposób przyrządzenia:

1. Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, żółtkami i śmietaną. 
2. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części.
3. Jedną z nich wylepić dno formy, wstawić do lodówki.
4. Z drugiej uformować kulę, do trzeciej części dodać kakao, uformować kulę i obie włożyć do zamrażalnika. 
5. Śliwki przepołowić i wypestkować, ułożyć na cieście jedną obok drugiej skórką do dołu.
6. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
7. Na śliwki zetrzeć na tarce zmrożone ciemne ciasto, potem wyłożyć białko.
8. Na wierzch zetrzeć jasną część ciasta.
9. Piec 40 - 50 minut w temp. 220ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz