Składniki na 3-4 porcje:
40
dkg twarogu
2 duże jajka
1 szkl. mąki
sól
masło
bułka tarta
Sposób przyrządzenia:
1. Twaróg, jajka i mąkę połączyć razem rozgniatając, ja to robię tłuczkiem do ziemniaków.
2. Wykładać ciasto porcjami na posypany mąką blat, utoczyć dość grube wałki i pokroić na ukośne kluski.
2. Wykładać ciasto porcjami na posypany mąką blat, utoczyć dość grube wałki i pokroić na ukośne kluski.
3. Wrzucić kluski na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia 4
min.
4. Bułkę tartą uprażyć na suchej patelni do złotego koloru, dodać masło.
5. Wyłowione łyżką cedzakową pierożki wkładać bezpośrednio na patelnię, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz