poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Bigos marynarski

Przepis pochodzi z książki Henryka Dębskiego "Współczesna kuchnia polska". Polecam miłośnikom bigosu, papryki i pieczarek.


Składniki: 

1 kg kapusty kiszonej
25 dkg wieprzowiny
1 cebula 
25 dkg papryki
15 dkg pieczarek
15 dkg cienkich parówek 
4 dkg koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
papryka mielona 
majeranek
curry
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć.
2. Dodać pokrojoną kapustę i przyprawy, zalać wrzącą wodą i gotować około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem.
3. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić, podsmażyć, dodać do mięsa w połowie duszenia. 
4. Mąkę zasmażyć nie rumieniąc. 
5. Wszystko połączyć, dodać pokrojone w plasterki parówki i koncentrat pomidorowy, dusić kilka minut, doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz