sobota, 10 września 2016

Krajanka śliwkowo-owsiana

Z orzechami i pestkami, jak batonik musli, smaczna i zdrowa. Przepis ze strony www.mojewypieki.


Składniki:

20 dkg mąki
17 dkg płatków owsianych
17 dkg masła
¾ szkl. cukru
5 dkg orzechów
po 3 łyżki nasion dyni, słonecznika i sezamu
2 łyżki płynnego miodu
35 dkg świeżych śliwek


Sposób przyrządzenia:
 
1. Śliwki wypestkować, pokroić na małe kawałki. 
2. Mąkę, płatki owsiane i cukier wsypać do miski, dodać masło i wyrobić palcami jak  kruszonkę. 
3. Dodać posiekane orzechy, dynię, słonecznik, sezam i miód. 
4. Jeszcze chwilę wyrabiać, jeśli będzie się kleiło, dodać łyżkę mąki. 
5. 2/3 kruszonki wsypać w wyłożoną papierem formę, na to wyłożyć śliwki, posypać resztą kruszonki. 
6. Piec 50 minut w temp. 160ºC. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz