piątek, 19 sierpnia 2016

Ragout ziemniaczane z grzybami

Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma. Dodałam kilka istotnych składników: cebulę, paprykę i pomidory. Robię je często, bo jest bardzo dobre i błyskawiczne.


Składniki:

1 kg ziemniaków
1 cebula
10 dkg wędzonego boczku
20 dkg kiełbasy
kilka suszonych grzybów
1 duża papryka
3 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
3 listki laurowe
pieprz, sól
zielona pietruszka

Sposób przyrządzenia:

1. Warzywa pokroić, grzyby namoczyć.
2. Pokrojoną kiełbasę i boczek podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz.
3. Wrzucić cebulę, chwilę smażyć.
4. Dodać ziemniaki i grzyby, chwilę smażyć.
5. Dodać paprykę, pomidory, listek, pieprz i sól.
6. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 15 minut. 
7. Zagęścić mąką i odstawić z ognia.
8. Dodać śmietanę i wymieszać, posypać pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz