środa, 10 sierpnia 2016

Szynka gotowana

Intrygujący przepis znaleziony w internecie. Mięso gotuje się tylko 2 razy po 5 minut. Tak samo można przyrządzić schab. Idealny przepis w czasie przedświątecznej gorączki.


Składniki:

1,2 kg szynki lub schabu
ok. 2 litrów wody
10 płaskich łyżek soli kamiennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki chili
5 liści laurowych
po 10 ziaren jałowca, pieprzu, ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
6 ząbków czosnku


Sposób przyrządzenia:

1. Przygotować garnek, który wielkością będzie odpowiadał wielkości mięsa.
2. Do garnka włożyć szynkę i wlać zimną wodę. 
3. Dodać przyprawy, postawić na ogień i od zagotowania gotować 5 min. 
4. Zostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
5. Rano czynność powtórzyć. 
6. Podawać z sosami na ciepło lub zimno.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz