wtorek, 23 sierpnia 2016

Ziemniaki po normandzku

Ziemniaki inaczej - z porem i boczkiem, duszone w mleku. Przepis z "Poradnika domowego".


Składniki:

1 kg ziemniaków
15 dkg boczku lub kiełbasy
2 łyżki masła
cebula
por
po 1 szklance mleka i wody
2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
pieprz, sól


Sposób przyrządzenia:

1. Obrane ziemniaki pokroić w plastry.
2. Cebulę i por pokroić, podsmażyć na maśle.
3. Dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę. 
4. Dodać ziemniaki i chwilę smażyć mieszając.
5. Wlać mleko i wodę, dodać listki i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem.
6. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
7. Najlepiej smakują z jajkiem sadzonym i ostrą surówką np. piklami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz