sobota, 20 sierpnia 2016

Tarta cebulowa

Skarmelizowana cebula pachnąca tymiankiem i ciągnący ser - pycha.


Składniki:

1½ szklanki mąki
½ kostki masła 
2 łyżki gęstej śmietany 18%
3 jajka
½ kg cebuli 
2 łyżki oliwy
15 dkg żółtego sera
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

1. Z mąki, masła, śmietany, jednego żółtka i szczypty soli zagnieść ciasto.
2. Wylepić nim formę, nakłuć widelcem i włożyć do zamrażalnika. 
3. Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, aż się lekko skarmelizuje.
4. Wsypać tymianek, pieprz i sól, dusić jeszcze kilka minut. 
5. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec ok. 20 minut.
6. Na podpieczone ciasto wyłożyć cebulę i wylać roztrzepane jajka. 
7. Posypać startym serem i piec dalej 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz