Skarmelizowana cebula pachnąca tymiankiem i ciągnący ser - pycha.
Składniki:
1½
szklanki mąki
½ kostki masła
2 łyżki gęstej śmietany 18%
3 jajka
½ kg cebuli
2 łyżki oliwy
15 dkg żółtego sera
1
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Z
mąki, masła, śmietany, jednego żółtka i szczypty soli zagnieść ciasto.
2. Wylepić
nim formę, nakłuć widelcem i włożyć do zamrażalnika.
3. Przygotować farsz: cebulę
pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, aż się lekko skarmelizuje.
4. Wsypać
tymianek, pieprz i sól, dusić jeszcze kilka minut.
5. Schłodzone ciasto wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 220°C
i piec ok. 20 minut.
6. Na podpieczone ciasto wyłożyć cebulę i wylać roztrzepane
jajka.
7. Posypać startym serem i piec dalej 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz