wtorek, 4 października 2016

Kluski ziemniaczane smażone

Robię je, kiedy z poprzedniego dnia zostanie mi trochę ziemniaków. Tym naprawdę można się najeść. Z podanej ilości wyjdą dwie spore porcje. Bardzo dobrze smakują po prostu z keczupem i ostrą surówką lub marynowanymi warzywami.


Składniki:

30 dkg puree z ziemniaków
5 łyżek mąki
2 jajka
pieprz, sól
otręby lub bułka tarta

Sposób przyrządzenia:

1. Połączyć ziemniaki, mąkę, jajka, sól i pieprz. 
2. Otręby wsypać do miseczki. 
3. Kłaść ciasto po łyżce do miseczki z otrębami lub bułką tartą, potrząsać miseczką, aby otręby oblepiły kluskę. 
4. Smażyć na złoty kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz