sobota, 8 października 2016

Grochówka


Składniki:

25 dkg grochu
włoszczyzna
60 dkg ziemniaków
20 dkg kiełbasy (boczek wędzony)
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2-3 łyżki majeranku
sol, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

1. Groch namoczyć, najlepiej na noc.
2. Zalać świeżą wodą, dodać listki i ziele, gotować kilka minut. 
3. Dodać włoszczyznę, potem ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. 
4. Kiełbasę (boczek) podsmażyć, gdy wytopi się tłuszcz dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, jeszcze chwilę smażyć, wrzucić do zupy. 
5. Dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotować. 
6. Wsypać posiekaną natkę pietruszki. 

Często dodaję kawałek mięsa wieprzowego na początku gotowania. Gdy jest miękkie wyjmuję, drobno kroję i wrzucam z powrotem do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz