poniedziałek, 31 października 2016

Sałatka z dyni z papryką i marchewką

Zamiast dyni można użyć cukinii. Obie wersje są bardzo dobre a zimą będą źródłem sporej dawki witamin.


Składniki:

1½ kg dyni lub cukinii
2 duże cebule białe lub czerwone
2 różnokolorowe papryki
3 duże marchewki
3 łyżki soli
3 łyżki gorczycy
1-2 łyżki chili suszonej w płatkach (można pominąć)
2-3 łyżki cukru
3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego
1-2 szkl. wody
czosnek
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Dynię obrać, pokroić na kawałki i zetrzeć na plasterki, posolić i wymieszać.
2. Cebulę pokroić w piórka, dodać do dyni, odstawić na 1 godzinę.
3. Dodać pokrojoną paprykę oraz czosnek i marchewkę startą na plasterki.
4. Dodać gorczycę, chili oraz cukier i kwasek rozpuszczony w wodzie. 
5. Dokładnie wymieszać i włożyć do słoików. 
6. Do każdego słoika włożyć listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. 
7. Pasteryzować 20-25 min. w zależności od wielkości słoików.


Bardzo pomocna będzie tutaj przystawka do krojenia warzyw z wyposażenia maszynki do mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz