sobota, 8 października 2016

Tort "Krówka"

Z nutą kawową i odrobiną brandy. 


Składniki:

z dodatkiem 2 łyżek kawy rozpuszczalnej
dobra masa kajmakowa (bez dodatków)
orzechy lub płatki migdałów

Do nasączenia: 
½ szkl. kawy
trochę brandy

Krem:  
1 budyń waniliowy  
400 ml mleka
3-4 łyżki cukru
10 dkg masła 


Sposób przyrządzenia:

1. Cukier wsypać na suchą patelnię, ogrzewać bez mieszania, aż powstanie karmel. 
2. Wlać mleko przygotowane do sporządzenia budyniu (trochę pozostawić do rozmieszania proszku budyniowego) i mieszać, aż karmel rozpuści się. 
3. Na mleku karmelowym ugotować budyń. 
4. Zmiksować miękkie masło, dodawać po łyżce zimny budyń.
5. Blaty biszkoptu nasączyć kawą, przełożyć kremem i połową masy kajmakowej. 
6. Drugą połową masy posmarować wierzch tortu. 
7. Orzechy uprażyć na suchej patelni, udekorować wierzch tortu.

Polecam "Kajmak masa krówkowa gostyńska" - tylko mleko i cukier.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz