poniedziałek, 31 października 2016

Zupa meksykańska

Pikantna, sycąca i błyskawiczna.


Składniki:

50 dkg mielonego mięsa
5 średnich cebul
5 ząbków czosnku
3 duże marchewki
1 papryka
6-7 ziemniaków
2 puszki czerwonej fasoli (lub po 1 czerwonej i białej)
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
10 dkg koncentratu pomidorowego
ok. 1 łyżeczki ostrej papryki
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę.
2. Dodać czosnek i po chwili mięso, smażyć mieszając, aż stanie się sypkie.
3. Oprószyć papryką i zalać wrzącą wodą, gotować 10-15 minut.
4. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, paprykę, a następnie ziemniaki także pokrojone w kostkę.
5. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pozostałe składniki, doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz