sobota, 22 października 2016

Cukinia i papryka faszerowane mięsem


Składniki:

2 średnie cukinie
2 papryki
50 dkg mięsa mielonego
4 pomidory lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 szkl. ryżu
oregano
chili
pieprz, sól
mozarella lub żółty ser

Sposób przyrządzenia:

1. Ryż ugotować. 
2. Paprykę i cukinię przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona. 
3. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180ºC. 
4. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. 
5. Dodać mięso, chwilę smażyć. 
6. Dodać pomidory lub przecier i przyprawy, dusić 10 min. 
7. Dodać ugotowany ryż, wymieszać. 
8. Farszem napełnić połówki cukinii i papryki, posypać startym serem.
9. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. 
10. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz